Hästkött har under många år varit tabu i Sverige, framförallt i Skåne. Det är väldigt synd att det är så! Hästkött är dels ett väldigt fint kött, det är även magrare än nöt och ett bra alternativ till nöt för de som anser att kor är miljöbovar. Ska vi även i framtiden ha en stor hästavel i Sverige måste vi börja ta hand köttet. Det är ett stort resursslöseri att det bränns upp eller grävs ner. Och ska vi utveckla våra raser måste vi ha en stor avel.
Hästkött är fint och magert. Lite sött i smaken. Tillagas som nöt eller hjort. Förr i tiden åts mycket hästkött, vilket vi borde göra igen. Allt för många hästar går utomlands för slakt, pga de dåliga slaktpriserna i Sverige.
Hästköttet som vi säljer föds inte upp till slakt utan kommer från helt vanliga, noga utvalda uppfödare. De som går till slakt är dom som inte duger i avel, inte blir sålda eller av andra anledningar behöver tas bort. Dom slaktas på ett gårdsslakteri utanför Hörby eller i Sölvesborg.
Vi har tagit fram lite smarriga recept som ni hittar under fliken "recept". Kan även rekommendera den engelska kokboken "the horsemeat cookbook" som finns på Bokus.
I vår gårdsbutik finns styckdetaljer.
Priser:
"Orginallåda" 150kr/kg
Lådan är på 30-40kg varav hälften färs och hälften styckdetaljer, bl.a. filé, ryggbiff, entrecote, högrev, bog, bringa, inner- och ytterlår.
"Prova på låda" 170kr/kg Ca 10kg
5 paket färs
5 stycken blandade styckdetaljer.
"Lyxlådan" 270kr/kg Ca 5kg
Filé, ryggbiff, entrecote, innerlår, rostbiff
Styckdetaljer
Filé 410kr/kg
Entrecote 330kr/kg
Ryggbiff 270kr/kg
Innanlår 210kr/kg
Högrev 190kr/kg
Rostbiff 210kr/kg
Ytterlår 160kr/kg
Bog 160kr/kg
Färs 140kr/kg
Fransyska 190kr/kg
Bringa 140kr/kg
Lägg 150kr/kg
Grytbitar 160kr/kg.
Flankstek 200kr/kg
Märgben 60kr/kg
Inälvor 70kr/kg (lever, hjärta, njurar, tunga)
Kallrökt korv 90kr/st (ca 300g)
Frusna hamburgare 5st 150-grammare i en paket. 110kr/fpk.
Kallrökt hamburgerkött 70kr/pkt (100g)
Hemkörning 200kr. (inom Skåne, endast lådor)
Nästa leverans: 27 januari