Recept

Recept

Här är det tänkt att samla olika recept på hästkött. Vissa är egenkomponerade och vissa (inte många) är recept jag hittat på nätet. När ni lagar hästkött ska ni tänka på att köttet i sig är sött. Så ha inte något sött till. Lite hetare smaker passar bra, som chili t.ex. 

Det kommer ta tid att samla recept och jag tar även gärna emot receptförslag.

 

Galopps

1 kg hästbog

1 medelstor morot

1 gul lök

2 msk viltfond

3 krm koriander

2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

salt

vitpeppar

Putsa köttet och skär det i 3x3 centimeter stora bitar. Skala och skär morötter och lök i 2x2 centimeter stora bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Tillsätt morötter, lök, viltfond, lagerblad, kryddpeppar. Fräs några minuter under omrörning. Strö över mjölet och blanda det väl. Häl i vatten precis så det täcker köttet. Tillsätt salt, vitpeppar och koriander. Koka upp och rör så det inte fastnar i botten. Låt puttra under lock tills köttet är mört, cirka 1,5 timmar.

Servera med kokt potatis och inlagd gurka.

 

Hästlasagne

800g hästfärs

1 gul lök

2 medelstora morötter

Skogschampinjoner

1 pkt krossade tomater chillismak

2krm koriander

Salt, peppar

Lasagneplattor

Riven ost, t.ex Skånemejeriers klassiska mix

Vit sås

1 1/2 msk smör

2msk vetemjöl

3dl mjölk eller hälften mjölk hälften grädde

Salt, vitpeppar

 

Sätt ugnen på 225°

Bryn färsen, löken och rivna morötter. Skiva och tillsätt skogschampinjoner a och kryddorna. Häll på de krossade tomaterna och låt det småputtra. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet ordentligt. Häll i mjölken i omgångar under vispning. Salta, peppra och låt den småputtra några minuter. Varva köttfärsen med massage plattor. Börja och avsluta med färs. Häll över såsen och strö på riven ost. Sätt in lasagnen 30min i ugn, tills den fått min färg och plattorna är mjuka. 

Servera med den sallad.

 

Helgrillad hästryggbiff

1400g hästryggbiff
1dl rödvin
1/2 dl rapsolja
3 hackade vitlöksklyftor
1msk grovmalen svartpeppar

Lägg köttet i marinad kvällen innan. Jag marinerar alltid i dubbla plastpåsar och vrider o klämmer på den flera gånger. 

Grilla på indirekt värme i kolgrill med locket på. Vänd flera gånger under grillningen. Grilla tills innertemperaturen är 60° vilket tog strax över 1 timme för oss. Låt köttet vila lite innan ni serverar.

Till detta hade vi en enkel men god potatissallad. 
1kg nypotatis 
1 gul lök
Bladpersilja
1dl majonäs
1dl grekisk yoghurt
1.5msk dijonsenap
3msk pressad citron
2tsk salt
0.5tsk grovmalen svartpeppar

Koka potatisen o låt den kallna
Finhacka löken och persiljan
Blanda lök, persilja, majonäs, grekisk yoghurt, pressad citron, dijonsenap, salt o peppar.
Vänd ner den kalla potatisen och rör om. Låt den stå o dra kallt i minst 2 timmar, gärna över natten. 

Perfekt sommarmat!

 

Grillad fransyska

700g hästfransyska

Marinad:
1dl rapsolja
1/2dl soja
0.25dl vinäger
2 hackade vitlöksklyftor
Salt
Valfria kryddor (jag tog korriander och vitpeppar)

Skiva köttet tunnt som lövbiff och lägg i marinaden i 4 dygn. Nudda grillen med köttet. Gott till är ugnsbakade potatis,  morötter och lök.

 

Fyllda hästlövbiffar

Hästinnanlår
Creme fraish
Skogschampinjoner eller kantareller
Schalottenlök
Salt
Svartpeppar
Viltkrydda
Potatis

Skiva innanlåret tunnt, banka med fördel ut det.
Blanda en kräm av creme fraish, finhackad scharlottenlök och finhackad svamp. Smaka av med salt, svartpeppar och viltkrydda . Bred på krämen på lövbiffarna och rulla ihop dom. Fäst med en tandpetare. OBS, glöm inte meddela ev gäster om tandpetaren! 
Stek rullarna lätt runt om. Servera med klyftpotatis eller hackebackspotatis och chilibeanaise.

 

Sjömansbiff

500g hästinnanlår
7 potatisar
1 stor gul lök el 2 små
salt
vitpeppar
1 lagerblad
1.5 tsk timjan
2 dl vatten
1 flaska öl (33 cl)

Skiva köttet och banka ut det.
Skala och skiva löken
Skala och skär potatisen i 3x3cm stora bitar
Bryn lök och kött i en stekpanna
Lägg kött, lök, potatis i en gryta (gärna lergryta), salta, peppra, ta i timjan och blanda allt försiktigt
Slå i vatten och öl
Lägg i lagerblad
Låt det puttra i ca 45min tills köttet är mört.

 

Thailänsk hästagryta, på skånskt vis

Ytterlåret tillhör ju inte en av de "bättre" bitarna utan riskerar att bli segt och omöjligt att äta! 
Men i en Thailänsk hästagryta blir de utsökt! Att den dessutom är väldigt enkel att göra är ju bara ett plus!

1kg putsad hästytterlår
2 medelstora gula lökar
4dl kokosmjölk
1 köttbuljongtärning
1tsk sambal oelek
1/2tsk curry green
2tsk honung
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 liten squash
Skivade vattenkastanjer
Nudlar, ris eller quinoa

Dela köttet i strimlor. Tänk på att skära över fibrerna. Hacka löken. Fräs kött och lök i en gryta. Tillsätt kokosmjölken, buljongtärningen, sambal oelek, green curry, honung och pressad eller hackad vitlök. Koka upp och låt småputtra under lock i 1 timme. Skär paprikan och sqashen i lagon stora bitar och lägg i dom och vattenkastanjerna i grytan och låt den puttra vidare ca 1/2timme till tills köttet är mört. Servera med äggnudlar, ris eller varför inte svensk quinoa !


Hästfärsbullar med kantarellsås

500g hästfärs
500g vildsvinsfärs
1 hackad lök
2 ägg
5 msk matlagningsgrädde
2 msk hackad persilja
2 tsk viltkrydda
Salt
Vitpeppar

Sås:
Valfri mängd kantareller.
2dl matlagningsgrädde
1msk maizena
1 msk soja
1/2 msk viltfond eller kantarellfond
Ev mjölk

Blanda alla ingredienserna till bullarna i en bunke. Rulla varfritt stora bullar och stek på ett järn.

Koka upp grädden, sojan och fonden. Strö i maizena under vispning. Lägg i kantarellerna. Låt såsen puttra nån minut.

Servera med kokt potatis.

Giter man inte rulla hästfärsrullar kan man tex göra en köttfärslimpa. Gör gärna två limpor på detta receptet. Linda in den i bacon. 200g på ugnen, 40 minuter.

Välkommen

Välkommen till www.aspingekott.se.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar