Recept

Recept

Här är det tänkt att samla minst ett recept från varje typ av köttbit. Det kommer ta tid och jag tar även gärna emot receptförslag.

Fyllda hästlövbiffar!
Hästinnanlår
Creme fraish
Skogschampinjoner eller kantareller
Schalottenlök
Salt
Svartpeppar
Viltkrydda
Potatis

Skiva innanlåret tunnt, banka med fördel ut det.
Blanda en kräm av creme fraish, finhackad scharlottenlök och finhackad svamp. Smaka av med salt, svartpeppar och viltkrydda . Bred på krämen på lövbiffarna och rulla ihop dom. Fäst med en tandpetare. OBS, glöm inte meddela ev gäster om tandpetaren! 
Stek rullarna lätt runt om. Servera med klyftpotatis eller hackebackspotatis och chilibeanaise.

 

Sjömansbiff

500g hästinnanlår
7 potatisar
1 stor gul lök el 2 små
salt
vitpeppar
1 lagerblad
1.5 tsk timjan
2 dl vatten
1 flaska öl (33 cl)

Skiva köttet och banka ut det.
Skala och skiva löken
Skala och skär potatisen i 3x3cm stora bitar
Bryn lök och kött i en stekpanna
Lägg kött, lök, potatis i en gryta (gärna lergryta), salta, peppra, ta i timjan och blanda allt försiktigt
Slå i vatten och öl
Lägg i lagerblad
Låt det puttra i ca 45min tills köttet är mört.

 

Thailänsk hästagryta, på skånskt vis
Ytterlåret tillhör ju inte en av de "bättre" bitarna utan riskerar att bli segt och omöjligt att äta! 
Men i en Thailänsk hästagryta blir de utsökt! Att den dessutom är väldigt enkel att göra är ju bara ett plus!

1kg putsad hästytterlår
2 medelstora gula lökar
4dl kokosmjölk
1 köttbuljongtärning
1tsk sambal oelek
1/2tsk curry green
2tsk honung
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 liten squash
Skivade vattenkastanjer
Nudlar, ris eller quinoa

Dela köttet i strimlor. Tänk på att skära över fibrerna. Hacka löken. Fräs kött och lök i en gryta. Tillsätt kokosmjölken, buljongtärningen, sambal oelek, green curry, honung och pressad eller hackad vitlök. Koka upp och låt småputtra under lock i 1 timme. Skär paprikan och sqashen i lagon stora bitar och lägg i dom och vattenkastanjerna i grytan och låt den puttra vidare ca 1/2timme till tills köttet är mört. Servera med äggnudlar, ris eller varför inte svensk quinoa !


Hästfärsbullar med kantarellsås

500g hästfärs
500g vildsvinsfärs
1 hackad lök
2 ägg
5 msk matlagningsgrädde
2 msk hackad persilja
2 tsk viltkrydda
Salt
Vitpeppar

Sås:
Valfri mängd kantareller.
2dl matlagningsgrädde
1msk maizena
1 msk soja
1/2 msk viltfond eller kantarellfond
Ev mjölk

Blanda alla ingredienserna till bullarna i en bunke. Rulla varfritt stora bullar och stek på ett järn.

Koka upp grädden, sojan och fonden. Strö i maizena under vispning. Lägg i kantarellerna. Låt såsen puttra nån minut.

Servera med kokt potatis.

Giter man inte rulla hästfärsrullar kan man tex göra en köttfärslimpa. Gör gärna två limpor på detta receptet. Linda in den i bacon. 200g på ugnen, 40 minuter.

Välkommen

Välkommen till www.aspingekott.se.

Nyhetsbrev

Länkar