Häst

 

Hästkött har under många år varit tabu i Sverige, framförallt i Skåne. Det är väldigt synd att det är så! Hästkött är dels ett väldigt fint kött, det är även magrare än nöt och ett bra alternativ till nöt för de som anser att kor är miljöbovar. Ska vi även i framtiden ha en stor hästavel i Sverige måste vi börja ta hand köttet. Det är ett stort resursslöseri att det bränns upp eller grävs ner. Och ska vi utveckla våra raser måste vi ha en stor avel. 

Hästkött är fint och magert. Lite sött i smaken. Tillagas som nöt eller hjort. Förr i tiden åts mycket hästkött, vilket vi borde göra igen. Allt för många hästar går utomlands för slakt, pga de dåliga slaktpriserna i Sverige.

Hästarna är av rasen ardenner. Dom föds inte upp till slakt utan kommer från helt vanliga, noga utvalda uppfödare. De som går till slakt är dom som inte duger i avel eller inte blir sålda. Dom slaktas på gårdsslakteri utanför Hörby eller i Sölvesborg.

Vi har tagit fram lite smarriga recept som ni hittar under fliken "recept". Kan även rekommendera den engelska kokboken "the horsemeat cookbook" som finns för 119kr på Bokus.

Priser:

"Orginallåda" 100kr/kg

Lådan är på 25-35kg varav hälften färs och hälften styckdetaljer, bl.a. filé, ryggbiff, entrecote, högrev, bog, bringa, inner- och ytterlår. 

"Prova på låda" 120kr/kg
Ca 5kg färs

5 stycken blandade styckdetaljer. Ca 5kg.

"Lyxlådan" 200kr/kg Ca 5-7kg
Filé, ryggbiff, entrecote, innerlår, rostbiff

 

Styckdetaljer

Filé 360kr/kg 

Entrecote 260kr/kg 

Ryggbiff 230kr/kg

Innanlår 160kr/kg 

Högrev 140kr/kg 

Rostbiff 160kr/kg 

Ytterlår 130kr/kg

Bog 110kr/kg 

Färs 90kr/kg 

Fransyska 140kr/kg 

Rökt korv 65kr/st (ca 300g)

Frusna hamburgare 4st 150-grammare i en paket. 80kr/fpk. SLUT

Nästa leverans: 20 april 2020

Välkommen

Välkommen till www.aspingekott.se.

Nyhetsbrev

Länkar